close
close

Formular cerere ofertă

    Nume (obligatoriu)
    E-mail (obligatoriu)
    Telefon (obligatoriu)
    Observații

    Transformare in infrastructură

    În cadrul evenimentului SHIFT, organizat de Business Mark am aflat cele mai noi tendințe de transformare și management al schimbărilor. Printre prezentări, și-a făcut apariția remote, de la Cluj, o voce caldă, blândă și cu o emoție transformațională, Diana Debre, specialist în managementul schimbărilor. Este mamă și soție ce participă alături de soțul ei, fără încetare, la o transformare benefică în viitor, prin soluția descoperită de reciclare a sticlei și a plasticului pe care le transformă, mai apoi, în asfalt.

    Dorința din spatele proiectelor dezvoltate de ei nu a putut fi neobservată, mai ales că însuși ei, ca și familie au trăit conceptul de transformare în ultimii doi ani, au reușit să inspire starea de A FI a acestui business și nu m-am putut abține să nu public ideea The Climate Change Company, mai precis rețeta de transformare a asfaltului inedită, ce o consider demnă de pus pe tablou.

    Transformarea deșeurilor, un concept diferit sau cunoscut de către Romania?

    Ei bine, deși e greu de conceput și pare imposibil de creat asfalt din deșeuri, mai precis într-o țară din Europa în care procentul de reciclare este de doar 3.2% din totalul de deșeuri generate, conform studiului Keyfin, cred că România nu este obișnuită să recicleze, pentru că până în urmă cu aproximativ 30 de ani, noi românii, transformam deșeurile, nu le reciclam, iar acest lucru era posibil din lipsa plasticului, a sticlei, a aluminiului și în special a deșeurilor care conțin aceste materii prime. Așadar, eu cred că în noi există abilitatea extraordinară de a transforma deșeurile, mai prerus de reciclare, iar lucrurile au început să prindă contur în direcția asta, Littar fiind doar un exemplu, iar reciclarea este doar o cale, care trebuie adaptată pentru a reuși să transformăm din nou acest segment.

    Beneficiul real al transformării deșeurilor
    Printr-un exercitiu simplu de căutare a unor informații în online, vă provoc pe voi să realizați impactul real pe care această transformare a deșeurilor îl are, pornind de la gunoi, combustibil, transport, costuri și infrastructură, dar mai ales beneficiul creat în viitor pentru refacerea sau construirea noilor drumuri din România. Săgeata roșie indică o persoană, iar asta doar pentru a crea perspectiva volumului.
    Ce este Littar și cum poți ajunge la el?

    Littar este un material de fundație din beton asfaltic, fabricat cu deșeuri de plastic și sticlă care combină nevoia de infrastructură durabilă și accesibilă cu cantitățile enorme de deșeuri de plastic și sticlă gestionate greșit. Littar este conceput ca o alternativă mai ieftină și mai bună pentru straturile de fundație convenționale utilizate în construcția de drumuri, sau orice altă suprafață. Produsul este aplicat cu ajutorul stațiilor de asfalt convenționale, a utilajelor de pavare și de compactare, iar magia lui constă în faptul că este fabricat folosind toate tipurile de deșeuri din plastic și sticlă, iar cei de la The Climate Change Company pot oferi și serviciile de dezvoltare a proiectelor ce sprijină sustenabilitatea, economia circulara și construcția de drumuri, parcări, trotuare, sau alte suprafețe de infrastructură, într-un mod regenerabil și de durată.

    Cum poți contribui la reciclare prin proiectul tău?

    Poate aici te vei duce cu gândul că reciclarea și transformarea necesită costuri suplimentare, iar acest lucru nu e ușor de parcurs de fiecare dintre noi, însă aici nu doar despre asta este vorba, ci și despre conștientizare, responsabilitate și implicare comună, iar această idee, eu cred că se pliază mănușă pe viitoarele proiecte de infrastructură din Romania, ce sunt așteptate pentru viitorul apropiat. Așadar, dacă esti arhitect sau proiectant în infrastructură, constructor, deții o stație de beton, sau esti un furnizor de servicii de reciclare, ori pur și simplu esti un inițiator de proiecte sau campanii în direcția regenerabilă și transformațională, pot să zic că cei de la The Climate Change Company sunt o reală și extraordinară idee de parteneriat.„Ne dorim ca ideea noastră de transformare a deșeurilor în asfalt să fie un exemplu și să inspire și pe alții să o facă în viitor, indiferent de domeniul specific al transformării. Noi credem că doar împreună putem schimba modul în care reciclăm și creăm. Ideea noastră a pornit de la sentimentul de responsabilitate pe care îl avem, raportat la mediul înconjurător și de la dorința de a contribui în acest sens, pentru noi și pentru țara noastră. Credem în proiectul nostru și ne dorim să rezolvăm această problemă generală cu pași mici, dar importanți spre schimbare.” (Diana Debie, specialist în managementul schimbărilor și susținător Climate Change Company).

    Cunoașterea progresivă

    De ce să aștept ca lucrurile să înceapă la nivel central, sau la nivel general, în loc să mă alătur celor care inițiază proiecte transformaționale locale și specifice?Ei bine, de mai bine de 8 ani sunt în domeniul construcțiilor și realizez, pe zi ce trece, că în această industrie lipsește cu desăvârșire cultura de asociere și de parteneriate la nivel local a antreprenorilor mici și mijlocii. Proiectul celor de la The Climate Change Company s-a născut din dorința de a folosi o reală problemă, o criză a deșeurilor aș putea spune, într-un context ce aduce beneficii pe mai multe direcții, dar în special pe segmentul gestionării deșeurilor și a dezvoltării infrastructurii rutiere.Infrastructura din Romania este un subiect pus pe masa antreprenorilor, autorităților publice și private în următorii ani și cred că doar împreună se pot obține acele rezultate, mult asteptate în ultimii 30 de ani. Consider că asocierea este cuvântul care poate ajuta cu adevărat parcursul dezvoltării proiectelor de infrastructură, atât local, cât și național. De asemenea, mai cred că antreprenorii care se regăsesc în aceste cuvinte, ar fi benefic să înceapă să solicite asocieri, parteneriate și să se implice în ele la nivelul la care ei se află, pentru a evita schimbarea de sus în jos. Calea de a înlătura clasicul dezvoltării proiectelor de astăzi, mai precis acele proiecte care sunt gândite a se dezvolta pornind de la aspectele generale și nu specifice, conduce la achiziția de contracte de infrastructura de catre asocieri internationale, iar noi românii, ne vom rezuma doar la nivel de subcontractare și acceptare. Crearea de comunităti specifice de dezvoltare la nivel mic și mediu va permite transformarea reală a segmentului de piață. Cred că doar împreună putem schimba paradigma și crea un viitor posibil și real, iar transformarea, fie că ea pornește de la ideea de reciclare, este necesară ca și cultură generală.

    Concluzii
    Transformarea oricărei crize într-un intrument benefic este calea către viitor.
    Inițiativa The Climate Change Company transmite asta. Doar împreună putem crea și transforma modul în care trăim, iar responsabilitatea, asocierea și perseverența sunt necesare nouă și mediului nostru înconjurător.
    Contact Icon
    expand_less
    Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
    Detalii Am înțeles