close
close

Formular cerere ofertă

    Nume (obligatoriu)
    E-mail (obligatoriu)
    Telefon (obligatoriu)
    Observații

    Educația financiară. O nevoie obligatorie

    SUSȚINĂTOR

    Nicoleta Traistaru

    Nicoleta Traistaru este Specialist Bancar cu o experiență de 19 ani pe piața financiar bancară, atât în România, cât și la nivel internațional. A ocupat pozitii de leadership în zona de risc de credit și corporate, iar la nivel international a coordonat activități privind asigurările de credit comercial, în 13 țări, precum: UK-IE, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Țările Baltice și Polonia. În prezent deține funcția Manager de Achiziții la nivel global în cadrul Deutsche Bank, una din cele mai mari banci din lume.

    În același timp este și Consultant Financiar și dorește să aducă o îmbunătățire în zona dezvoltării financiare a persoanelor fizice si companiilor.

    Ce trebuie să știm despre o instituție bancară înainte de a ne deschide un cont de întreprindere, la început de drum?

    Alegerea băncii  poate să ajute pe termen mediu și lung o companie. Orice afacere la început de drum are nevoie să deschidă un cont bancar pentru persoane juridice, prin intermediul căruia să-și gestioneze banii: încasări, plăți către furnizori, salarii pentru angajați, taxe și impozite datorate statului.

    Pentru a alege cea mai bună bancă, este necesară o analiză a viitoarelor operațiuni ce se cunosc deja, sau se estimează că se vor derula prin bancă. Următorul pas este compararea ofertelor băncilor, astfel încât, alegera ofertei să fie cea mai potrivită pentru afacere. În funcție de nevoile de business, se poate alege o bancă traditională, dacă plățile vor fi cu preponderență în interiorul Romaniei, sau către fintech-uri, daca vor exista plăți si în afara țării.

    Înainte de a face o alegere în privința băncii și în funcție de nevoile specifice ale fiecăruia, este necesară studierea ofertelor de comisioane și preturi, calitatea internet banking-ului și cât de user-friendly e aplicația, inclusiv cea de mobil banking. Importantă este și relația cu managerul de cont al băncii întrucât, de multe ori este nevoie un de sfat și ideal ar fi să existe o colaborare bună.

    Dacă se intentionează accesarea de credite bancare, atunci se va solicita și o ofertă pentru persoane juridice.

    De avut în vedere și moneda cu care se va lucra. Majoritatea băncilor au oferte în EUR, USD, GBP, dar dacă este nevoie de efectuarea tranzacțiilor în monede mai rare, cel mai indicat este să ne asigurăm că banca permite acest lucru. Important de știut este că oricand se pot muta conturile la o alta bancă care e mai potrivită.

    Care este nivelul minim de la care o instituție bancară acordă finantare/credite pentru tinerii antreprenori și ce fel de produse bancare găsim azi pe piață?

    Realistic vorbind, riscurile asociate cu un Start Up sunt foarte mari, asa că bancile sunt reticiente în a finanța companii la început de drum. Băncile doresc foarte mult să ofere finantare acelor companii pe care le consideră eligibile. În esență, băncile doresc să finanțeze celor care vor avea capacitatea financiara să returneze suma împrumutată, dobanzile si comisioanele aferente imprumutului. O bancă reprezintă o afacere care trebuie sa genereze un profit, nu este o institutie filantropică.

    În cele mai multe cazuri, o bancă ia în considerare să finanțeze o companie, abia după 2 ani de activitate incheiati. Un prim criteriu de eligibilitate ar fi cifra de afaceri, deoarece se finantează un anumit procent din cifra de afacere. Băncile finanțează și companii care au un an de activitate încheiat, dar dacă cifra de afacere e prea mică, posibil să nu se încadreze. Desigur, sunt multe alte criterii, am enumerat doar pe cel eliminatoriu.

    Ca tipuri de produse de finantare ce se găsesc astăzi pe piață, regăsim foarte des liniile de credit de capital de lucru cu ajutorul cărora poti plăti facturi scadente la plată, achizitii de marfuri necesare în activitatea operatională, salarii, plata taxelor si impozitelor. Din linia respectivă se pot face retrageri succesive, iar când se returnează banii, linia se reîntregește, putand fi refolosită. Evident, pentru suma retrasă se percepe o dobândă, posibil și comisioane. Al doilea tip de produs mai răspândit este creditul de investiții, prin care se obtine finantare pentru modernizare/achizitie sediu, achizitie echipamente. Acesta functionează sub formă de rambursare în rate, alcătuite din rata de principal si dobandă. Se plătește lunar o rată stabilită prin graficul de rambursare, până la returnarea integrală a creditului. Acestea sunt 2 din cele mai uzuale tipuri de împrumuturi, sunt si alte tipuri, dar mai rar utilizate.

    Este foarte important să știm să ne gestionăm banii eficient.  Deciziile noastre financiare pot avea urmări nefericite, catastrofale uneori. Statistica arată că suntem la coada Europei în ceea ce priveste educatia financiară. Ultima cercetare Erste ne arată că un sfert dintre români nu economisesc deloc şi doar 17% dintre ei au economisirea printre priorităţi, restul punând deoparte doar ce le rămâne la final de lună sau de an. Mai mult de o treime dintre români cred că nu sunt pricepuţi să-şi gestioneze banii.

    Situația s-a îmbunătățit dar, în continuare e o discrepanță mare între orașele mari dezvoltate și orașele din provincie. Importanța educației în managementul banilor este subvalorificată, iar ea aduce un plus valoare, atât în ceea ce privește înmulțirea banilor, cât si în păstrarea și investirea lor. Este necesar, chiar vital pentru România și români să învețe să își cheltuiască banii intelligent si să îi investească eficient.

    Cum pot tinerii să își asigure o independență financiară pe termen mediu și lung?

    La inceput e necesar să investească în ei și să dezvolte competențe, să devină foarte buni, chiar cei mai buni în ceea ce aleg sa facă în viață. Acest aspect le va aduce un avantaj competitiv și posibilitatea de câștiguri mai mari. Din banii caștigați, recomandarea ar fi să înceapă să economisească. Ideal ar fi să pună 20% din câștiguri deoparte, iar această sumă să fie investită. Fie în fonduri mutuale, pensie privată, acțiuni și obligațiuni la bursă, titluri de stat, depozite bancare, imobile care să genereze chirii, propria afacere, sau investiții în afaceri. Pentru a face acest gen de investitii, evident e necesară o pregatire financiară dezvoltată din timp.

    Pentru o Românie educată financiar este necesară implicarea noastră, a tuturor, dar și a instituțiilor statului. Este esențial să avem programe de educație financiară care să ajute înțelegerea conceptelor financiare și mai apoi să avem așteptări de a le pune în practică. Cunoasterea aspectelor legate de crearea unui buget, efectuarea cheltuielilor într-un mod rațional si inteligent și planificarea investițiilor crează un impact pozitiv în viitorul economiei.

    Un sfat pentru cititori:

    Începe de azi. Fă pasul către educația financiară. Citatul de mai jos te ajută să înțelegi importanța.

    Cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, cu bani pe care nu îi avem, pentru a impresiona oameni pe care nu-i simpatizăm.” Dave Ramsay

    Realizator, Diana Ciobotar

    Contact Icon
    expand_less
    Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
    Detalii Am înțeles