close
close

Formular cerere ofertă

    Nume (obligatoriu)
    E-mail (obligatoriu)
    Telefon (obligatoriu)
    Observații

    Certificarea clădirilor verzi din România

    Clădirile verzi cu Daniel Butucel
     unul dintre cei mai activi antreprenori din zona de sustenabilitate a clădirilor verzi. Nu o spunem noi, acest lucru se vede prin acțiunile și proiectele pe care le intreprinde. A acceptat din prima propunerea noastră de interacționa și a răspuns la toate curiozitățile noaste privind clădirile verzi din România.
    Ce trebuie să conțină o clădire ca să fie considerată verde sau eco friendly?

    Pentru ca o clădire să fie considerată ”verde” sau eco-friendly, nu e suficient doar sa asigurăm spațiu verde în jurul ei. Acest subiect trebuie abordat în mod integrat, începând din faza de proiectare și sunt mai multe criterii pe care trebuie să le avem în vedere. Mai întâi, e important ca acea clădire să fie situată într-o zonă în care să nu fie nevoie să te deplasezi cu mașina pentru absolut orice, apoi ținem cont ca materialele pe care le folosim să aibă o amprentă de carbon cât mai mică. Aici materialele organice precum lemnul, celuloza sau cânepa au numeroase avantaje.

    Mai apoi, ne asigurăm că acea clădire este eficientă energetic și va avea costuri de întreținere cât mai mici în perioada de utilizare. Să fie izolată, să aibă ferestre performante și pierderi de căldură cât mai mici prin infiltrații necontrolate de aer. În prezent, toate clădirile noi trebuie să fie nZEB (nearly Zero Energy Building), adică clădiri cu consum de energie aproape ZERO care trebuie să aibă minim 30% din energie provenită din surse regenerabile. Este necesar includerea de panouri solare care produc curent electric sau apă caldă și pompe de căldură. A devenit obligatoriu prin lege începând de anul acesta.

    O clădire ”verde” asigură un climat interior sănătos pentru ocupanți. Materialele de finisaj interior nu conțin compuși organici volatili care sunt nocivi pentru ocupanți și cu un sistem de ventilație cu recuperare de căldură ne asigurăm ca avem aer proaspăt constant la interior, fără să deschidem ferestrele și fără să pierdem căldură iarna.

    O certificare de sustenabilitate precum Green Homes by Romania Green Building Council abordează o clădire în mod holistic și ia în calcul și criterii precum apa, cât de multă apă consumă acea clădire și cum este recirculată și refolosită. Din cauza schimbărilor climatice circuitul apei a fost perturbat în natura și avem tot mai multe perioade de secetă. Deci, trebuie să avem grijă de apă, va fi tot mai prețioasă în viitorul foarte apropiat. Mai sunt și alte criterii care puse cap la cap, analizează o clădire din toate punctele de vedere și la final rezultă un punctaj. Dacă este peste limita minimă, clădirea va fi certificată.

    O clădire eco-friendly este și accesibilă financiar. Cu cât sunt mai mulți oameni care își permit să locuiască într-o clădire sănătoasă și eficientă energetic, cu atât vor scădea mai multe emisiile de gaze poluante și vom reduce impactul pe care acest sector al construcțiilor îl are asupra mediului.

    Care este beneficiul principal al certificarii green și cum pot fi acestea asigurate?

    O certificare verde va atesta faptul că o clădire consumă puțină energie și are un impact redus asupra mediului prin emisii poluante asociate atât cu materialele folosite, cât și cu energia necesară să ne asigurăm confortul termic dorit.

    Noi la Romania Green Building Council (RoGBC) am dezvoltat programul Green Homes Green Mortgage prin care am convins majoritatea băncilor din România să acorde credite imobiliare cu dobândă mai mică pentru clădirile certificate. O clădire verde are costuri de întreținere mai mici 50-60% mai mici față de una convențională și dacă luam în calcul și o diferență a ratei dobânzii, între 0,15-1%, pe o perioadă de 25-30 de ani, ajungi să plătești lunar mai puțin pentru o clădire verde, care e cu 10-15% mai scumpă, decât pe una convențională care are un cost de investiție mai mic. La urma urmei, e important cât plătim lună de lună.

    Mai e un beneficiu de sănătate. Un mediu interior curat și confortabil va contribui semnificativ la calitatea vieții ocupanților. E un cost care e dificil de cuantificat pentru că sunt foarte puțini cei care își măsoară calitatea aerului interior. Dar cu toate astea, trebuie să-l luăm în calcul.

    Cum sta România astazi în raport cu celelate state UE la acest capitol?

    Noi stăm bine, chiar foarte bine. De când a fost lansat programul în 2012, piața s-a dezvoltat organic și în prezent am ajuns la 17.500 de unități (case și apartamente) în timp ce valoarea proiectelor certificate depășește 3,8 miliarde de Euro. În consecință, RoGBC a extins anul acesta acest program în 21 țări europene prin programul european SMARTER Finance for EU (SMARTER4EU) în colaborare cu 29 de organizații partenere din acele țări. Valoarea proiectelor la nivelul consorțiului depășește 9 miliarde de euro. Putem spune că România a ”exportat” ceva, nu un bun fizic, ci know-how. Suntem un exemplu de bune practici la nivelul celorlalte țări europene.

    Care sunt verigile slabe ale acestei industrii?

    Cred că lipsa de informare sau informarea insuficientă în rândul beneficiarilor sunt un mare impediment în industria noastră. Din păcate în țara noastră, autoritatea publică care verifică calitatea lucrărilor în construcții nu-și face treaba cum ar trebui și de aceea apar situații cu dezvoltatori imobiliari care fac rabat de la calitate pentru un profit mai mare pe termen scurt. Nu generalizez, dar sunt tot mai prezente astfel de situații nefericite, mai ales în perioadele în care cererea de locuințe este mai mare decât oferta.

    Programul de certificare Green Homes este un program voluntar și certificarea în sine e o garanție de încredere că acel dezvoltator a urmat niște pași concreți și corecți pentru a fi certificat.

    Mai observ și o lipsa de informare în rândul specialiștilor din piață, de la proiectanți la cei care execută, în ceea ce privesc exigentele standardului nZEB și ce înseamnă o clădire verde. La RoGBC avem un program de training pentru specialiști, Green Building Professionals, și eu personal am demarat un proiect în parteneriat cu un furnizor de energie, un ghid de eficiență energetică pentru beneficiari. Eu sunt fan materiale sustenabile în construcție și pe lângă RoGBC, sunt partener in Miradex, o afacere de familie care produce și asamblează case pe structură de lemn. Ne concentrăm foarte mult pe eficiență energetică și facem educație prin canalul nostru de youtube despre lemn, nZEB, eficiență energetică și principii de dezvoltare durabilă.

    Cum vedeți viitorul clăridilor verzi din România?

    Eu sunt optimist din fire și privesc cu încredere și evoluția clădirilor verzi din România. Programul Green Homes s-a dezvoltat organic și are o creștere constantă. Dacă la început colaboram cu dezvoltatorii mari care au adoptat programul ca un mecanism de diferențiere față de concurență, acum sunt tot mai mulți dezvoltatori mai mici sau chiar beneficiari finali care sunt interesați de posibilitatea de finanțare verde.

    Pe lângă asta, RoGBC a reușit să convingă aproape toate băncile din România să dezvolte produse de creditare verde pentru locuințe, la nivel European coordonăm implementarea certificărilor verzi în alte 21 de țări europene și avem în plan extinderea chiar și pe alte continente, România este văzută ca un exemplu de bune practici la nivel european și feedback-ul Comisiei Europene care a finanțat SMARTER4EU este foarte bun.

    Până acum am vorbit doar de segmentul rezidențial. Este totuși important de menționat că și pe segmentul comercial, clădiri de birouri, clădiri comerciale și industriale, există certificări verzi precum LEED și BREEAM, standarde internaționale, care sunt tot mai adoptate. Majoritatea clădirilor din acest segment construite în ultimii ani sunt certificate și trendul este ascendent.

    Desigur, dacă generalizăm și includem în analiză și clădirile din zonele rurale, poate că nu stăm foarte bine. Dar pe măsură ce piața se dezvoltă în această direcție, de a construi verde, cred că și prețurile la materialele de construcție vor mai scădea și vom vedea tot mai multe clădiri verzi și în zonele rurale. La momentul de față, cu Miradex construim case pe structură de lemn, eficiente energetic și unele certificate preponderent în zonele rurale. Sunt exemple pe care vecinii le văd, că poți ridica structura unei case în 5 zile, și încep să caute și ei. Observ o tendință tot mai mare de informare în rândul publicului general, atât din cifrele și feedback-ul urmăritorilor noștri de pe youtube, cât și din cel al partenerilor noștri care comunică foarte mult, dar și din organizațiilor precum RoGBC sau Cluster pRo-nZEB, o comunitate tot mai mare de specialiști care promovează clădirile nZEB, din care facem și noi parte.

    Realizator, Diana Ciobotar

    Contact Icon
    expand_less
    Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
    Detalii Am înțeles