Stela Comănescu
Stela Comănescu este Consilier în Proprietate Intelectuală cu o experiență progresivă de peste 17 ani în domeniu, oferind consultanță și reprezentare atât firmelor din România, cât și din întreaga lume, pe probleme de proprietate intelectuală izvorâte în România dar și în plan european.
Este absolventă a cursurilor IP Strategy Development, IP Valuation, Integrated IP and Innovation Management și IP in the Industry 4.0., organizate de Center for International Intellectual Property Studies (CEIPI) – University of Strasbourg. De-a lungul anilor a avut oportunitatea să colaboreze pentru protecția unor branduri de renume de la noi din țară, dar și pentru branduri notorii, la nivel internațional.
Pe lângă serviciile de consultanță și reprezentare specifice, ea oferă și consultanță în ceea ce privește crearea de strategii pentru formarea de portofolii de drepturi de proprietate intelectuală, care să sprijine strategia de business a firmelor, precum și consultanță în managementul drepturilor de proprietate intelectuală și a inovației.
Din 2006, lucrează pentru Ratza & ratza, una dintre primele firme private de proprietate intelectuală din România, ce oferă o gamă completă de servicii de consultanță și reprezentare, acoperind toate tipurile de proprietate intelectuală.
Drepturile de proprietate intelectuală sunt acele lucruri izvorâte din creația intelectuală și care diferențiază, în ochii consumatorilor, afacerea sau oferta ta de celelalte existente pe piață. Poate ai auzit de drepturi de autor, mărci înregistrate sau poate chiar de brevete, însă drepturile de proprietate intelectuală sunt mult mai multe, iar unele dintre ele sunt protejate, chiar și fără a fi nevoie de înregistrare sau înregistrare suplimentară, cum ar fi numele comerciale, desenele industriale neînregistrate sau, drepturile de autor.
Deși pentru mulți antreprenori, în vâltoarea punerii pe picioare a unei noi afaceri, protejarea proprietății intelectuale nu este nici măcar la finalul listei de priorități, această lipsă de importanță acordată drepturilor de proprietate intelectuală la momentul înfințării unei afaceri s-a dovedit a fi, de-a lungul timpului, dăunătoare.
Este foarte important de știut că un portofoliu de drepturi de proprietate intelectuală dezvoltat la momentul potrivit și bine gestionat este esențial. Nu doar pentru a proteja firma titulară de eventuale încălcări, ci și pentru a genera beneficii economice substanțiale, dacă este coordonat cu strategia generală a firmei.
Conform unui studiu publicat de EPO (European Patent Office) și EUIPO (European Union Intellectual Property Office) în 2019, întreprinderile mici și mijlocii care au protejat cel puțin un drept de proprietate intelectuală au cu 21% mai multe șanse să înregistreze creșteri și cu 10% mai multe șanse să devină o firmă cu o creștere susținută, decât cele care nu au niciun drept de proprietate intelectuală protejat.
Atât din proprie experiență, cât și din studiile existente în domeniu, reiese foarte clar că principalele motive sunt:
- costurile ridicate pentru înregistrarea și protecția acestora, dar și
- o lipsă de cunoaștere în detaliu a modului în care sistemul de protecție a drepturilor de proprietate intelectuală funcționează.
Ambele motive identificate mai sus sunt de fapt interconectate și pot fi rezolvate printr-o informare corespunzătoare, dar și printr-un management eficient.Este foarte greu să vezi valoare și să fii dispus să plătești pentru a obține ceva ce nu înțelegi cum funcționează și ce beneficii reale concrete îți poate aduce pe viitor. Și aici am surprins esența.
Beneficiile reale din obținerea unei protecții eficiente a drepturilor de proprietate intelectuală se văd în timp. Se văd atunci când cineva îți trimite o notificare și îți cere să schimbi denumirea sub care funcționezi sau îți vinzi produsele sau serviciile pentru ca încalcă un drept anterior protejat. Se văd atunci când identifici pe piață un competitor care îți „fură” clienți pentru că oferă produse sau servicii sub o denumire ce este similară, sau chiar identică cu cea pe care tu o folosești și realizezi că, neavând niciun drept de proprietate intelectuală înregistrat anterior, nu poți să faci nimic și pierzi business. Aici am vorbit despre situațiile relativ simple. Lucrurile pot fi și mai complicate și costisitoare când vorbim despre contrafacere sau încălcare de brevet.
Pe Stela o puteți contacta la sc@ratza-ratza.com .
Unul singur ar fi prea puțin. Am trei:
- Informați-vă din surse sigure despre ce drepturi și opțiuni aveți legate de protecția resurselor voastre intelectuale.
- Apelați la asistența unui specialist. Nu plecați de la premisa că “puteți face și singur”. Sunt doar câteva lucruri care într-adevăr, datorită accesului la tehnologie, pot fi făcute și singur, însă asta lasă falsa impresie a unui control și a unor economii. Dezastrul vine după.
- Încă dinainte să puneți orice produs sau serviciu pe piață, asigurați-vă că nu încălcați voi niciun drept de proprietate intelectuală anterior.
Realizator, Diana Ciobotar