close
close

Formular cerere ofertă

    Nume (obligatoriu)
    E-mail (obligatoriu)
    Telefon (obligatoriu)
    Observații
    Mădălina Sandu

    PR, dincolo de perspective obișnuite

    Mădălina Sandu este fondatoarea agenției de PR –  Green PR Global, creatoarea conferinței Green Your Future și de curând, a înfiițat Asociația pentru femei M. Women Association.  A studiat la SNSPA, Comunicare și PR, ulterior a urmat un master în Comunicare politică la aceeași instituție, iar astăzi deține 11 ani de experiență în PR, iubește comunicarea și susține că ea ne poate salva.

    În portofoliul agenției Green PR Global se numără, de aproximativ 3 ani, cel mai mare ONG de mediu la nivel global. Pentru WWF România a comunicat Earth Hour (Ora Pământului),  eveniment de mediu global, unde a transmis toate datele primite de la Forumul Economic Mondial de la Davos și  informațiile despre Summitul privind schimbările climatice COP, împreună cu multe alte reglementări științifice, venite de la WWF Global.

    Agenția de PR – Green PR Global este renumită pentru clienții proveniți din zona sustenabilă, de la companii care se listează la Bursa de Valori București, piața AeRO, până la antreprenori români ce au grijă de mediul înconjurător: soluții IT sustenabile, panouri solare, etc.

    Mădălina organizează unul dintre cele mai importante evenimente de sustenabilitate din România.  Green Your Future este conferința de sustenabilitate care aduce împreună lideri din diverse domenii, pentru a explora și implementa soluții durabile și inovatoare pentru familii și afaceri. Evenimentul reprezintă un moment de referință pentru liderii din domeniul sustenabilității, oameni de știință, activiști, guvern, industrii și societatea civilă și promovează soluții inovatoare pentru problemele legate de mediu și sustenabilitate.

    Asociația pentru femei M. Women Association este un loc plin de blândețe, energie și încredere, în care femeile se simt bine cu ele și între ele. Aici, Mădălina organizează workshop-uri cu specialiști, în fiecare lună.

    Pe blogul ei personal o puteți urmării.

    Cu ce se diferențiază un PR de un Marketer și ce pierzi dacă alegi să mergi pe cont propriu ca și antreprenor la început de drum?

    PR-ul se concentrează pe construirea unei reputații solide și gestionarea comunicării organizaționale. De asemenea, construiește și menține relații pozitive cu diferite părți interesate, inclusiv clienți, angajați, mass-media și comunitatea în general. PR-ul se adresează unei game variate de publicuri, inclusiv clienți, angajați, acționari, mass-media și comunitatea în general. PR-ul folosește tactici precum comunicatele de presă, evenimente speciale, gestionarea crizelor, relații cu mass-media și comunicarea online  spre a construi imagini durabile și relații pe termen lung.

    Scopul principal al marketingului este de a identifica, atrage și satisface nevoile clienților pentru a stimula vânzările. Marketingul se axează pe dezvoltarea și implementarea strategiilor care conduc la promovarea și vânzarea produselor sau serviciilor unei companii. Marketingul folosește publicitatea, promovarea, relațiile cu clienții, vânzările directe și alte tehnici pentru a atrage și convinge clienții să cumpere produsele sau serviciile oferite. Succesul în marketing este adesea măsurat prin intermediul indicatorilor de vânzări, profitabilitate, cota de piață și alți indicatori legați de obiectivele de vânzări.

    Desigur, în practică, PR-ul și marketingul lucrează adesea împreună pentru a asigura o abordare holistică în promovarea unei afaceri, unde PR-ul contribuie la construirea și menținerea reputației, în timp ce marketingul se concentrează pe stimularea vânzărilor și a loialității clienților.

    La întrebarea ce pierzi dacă mergi pe cont propriu într-o afacere pot să spun că nu este foarte ușor, dar este foarte frumos. Ai libertate creativă, control asupra timpului și succesul afacerii poate aduce recompense financiare uriașe. Există desigur și dezavantaje când mergi pe cont propriu: ai riscuri financiare, începerea unei afaceri implică de multe ori investiții financiare semnificative și există riscul de a nu obține profit imediat. Ai foarte multe responsabilități, gestionarea tuturor aspectelor: financiare, administrative, construcția și creșterea țin tot de tine. Există și foarte multă incertitudine. În lumea antreprenoriatului nu există garanții de succes și întâmpini foarte multe provocări și incertitudini pe parcurs. Ține doar de tine să reușești.

    Alegerea de a deveni antreprenor implică evaluarea atentă a beneficiilor și riscurilor, precum și a capacităților și resurselor tale disponibile. Este foarte important să fii conectat la tot ce înseamnă noutate și să aduci plus valoare în societate prin afacerea ta.

    Agențiile de PR românești sunt puține. De ce aleg tinerii agențiile străine, în detrimentul celor locale?

    Cu toții alegem siguranța, precizia și în agențiile globale garantat găsești această cultură organizațională, care conferă confort, portofoliu și diverse alte beneficii. Desigur și în agențiile de PR cu acționariat românesc ai diverse oportunități prin care ca tânăr te poți dezvolta: standarde de calitate și excelență, oameni dedicați de la care poți învăța foarte ușor, clienți diverși, networking de calitate. Și la noi, în PR-ul creat de antreprenorii români sunt numeroase beneficii pentru tineri, îi îndemn să testeze dacă au oportunitatea.

    În perioade de incertitudine, crize, pandemii, război și multe altele, agențiile de PR sunt adesea nevoite să se adapteze, să schimbe strategiile de comunicare pentru a face față schimbărilor în mediul de afaceri și în societate. Este important să punem accent pe comunicarea transparentă, să oferim informații relevante pentru companii, organizații pentru ca acestea să comunice deschis cu publicul lor și să oferim claritate. Digitalizarea comunicării este esențială pentru o comunicare eficientă.

    În industria noastră de PR este important să adoptăm strategii inovatoare de comunicare, iar în contextul incertitudinii legate de probleme sociale și de mediu,  ne putem implica în strategii de comunicare care vizează responsabilitatea socială a organizațiilor și abordarea provocărilor legate de sustenabilitate.

    Cum pot tinerii pasionați de comunicare să lucreze într-o agenție de PR? Care sunt cerințele unui job actual din industrie și la ce schimbări să ne așteptăm, având în vedere apariția inteligenței artificiale?

    Am tot avut interacțiuni foarte faine cu tineri de la 16 ani până la 21 de ani, care au lucrat la noi în agenție și mi-am dat seama că este esențial să ai cel puțin dedicarea, bunul simț și multă dorință. Dacă nu ești pasionat de comunicare și PR nu prea ai cum să devii un expert. E important să îți placă, să fii dedicat, să citești mult, să știi limbi străine, tehnologie, să fii atras de interacțiunea umană. În PR trebuie să știi să te descurci în orice situație limită, să ai un control emoțional pe care îl lucrezi, dar contează în această meserie. Oricând apar situații în care tu ca om nu contezi, ci nevoile clientului tău. PR-ul te maturizează dacă îl practici cu eleganță și responsabilitate.

    Comunicarea poate salva lumea. PR-ul are comunicarea la îndemână, deci putem atât de multe.

    Meseria de om de comunicare, expert în PR,  m-a salvat în cele mai grele momente din viața mea. Am creat un business din asta, susțin tineri prin programe din internship și îmi doresc să las ceva în urma mea în această viață. Sper să pot.

    Un sfat pentru cititori:

    Să facem ce ne place, să luptăm pentru dorințele noastre și niciodată să nu lăsăm pe nimeni să ne spună că nu putem. Avem capacitatea de a face orice, doar să ai rezistență, dedicare, implicare, grijă și multă dorință de a face bine în lume.

    Realizator, Diana Ciobotar

    Contact Icon
    expand_less
    Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.
    Detalii Am înțeles