Ce pot să spun? E interesant și provocator. Mă uit în spate și văd cât am crescut, ce oameni minunați am cunoscut și ce interacțiuni minunate am creat. Toate s-au întâmplat pentru că mi-am dat voie să ascult mai mult ce-mi spune vocea interioară și mai puțin ce se spune în jurul meu…indiferent de sursă. Ulterior, am început să acționez și m-am apucat de cercetat și documentat.
2023 a fost un an în care am renăscut și am început să învăț să merg din nou, precum un copil. La început am trăit sentimentul că tot ceea ce acumulasem până atunci, este zero. Aveam tot ce îmi trebuia pentru a oferi altuia din ce acumulasem, însă nu aveam contextul creat pentru a știi să cer și pentru mine ceva la schimb….ofeream și așteptăm. Rezultate aveam, însă nu cu bucurie. Am învățat că pentru a oferi este necesar, în primul rând, să știu ce am nevoie să primesc, ca mai apoi să contribui. Am văzut că nu este suficient să oferi și să primești. Relația a cere – a primi – a da este bine să fie stabilită și urmărită în primul rând cu tine, altfel se lasă cu pierderi. Eram antrenată să observ doar pentru cei din jurul meu, însă pentru mine, deloc.
Am creat interactiune.ro pornind de la o nevoie personală de a ieși din zona de confort și de a face ce iubesc. Să interacționez autentic și să dezvolt echilibru și armonie, sau ordine și disciplină (cu am mai auzit în stânga și-n dreapta). Am pus pe masa serviciilor toată experiența mea acumulată în anii de muncă și studii. Intenția a plecat simplist. A fi cuvânt, imagine și voce și a dezvolta structuri de lucru pentru cei ce iubesc să contribuie și acționează zilnic, în acord cu responsabilitatea asumată.
Am dezvoltat proiectul Interacțiune cu Antreprenori pentru că am identificat mai multe nevoi. Iubesc să interacționez, iar cei antrenați în acțiune vor sa fie susținuți. Antreprenorii sunt cei care fac ca roțile să se învârtă. Ei sunt cei ce își asumă riscuri și dezvoltă idei și proiecte ce au impact în mediul nostru înconjurător și în piață. Nu mai zic că susțin peste 6.5 milioane de contracte de muncă în România. Fiecare are câte o poveste de spus, din care avem de învățat.
Un alt aspect l-a reprezentat exodul masiv pe care România l-a înregistrat în ultimii 10 ani – peste 20% din populație a plecat, iar mai bine de jumătate sunt tineri cu studii medii și superioare, ne arată un raport al Băncii Mondiale. Asta se traduce prin îmbătrânirea populației, taxe crescute, forță de muncă scăzută și necalificată, ofertă de muncă scumpă și lista poate continua.
Eu am ales România, în detrimentul Statelor Unite ale Americii, în urmă cu 8 ani. Dacă aș fi avut atunci câteva exemple de proiecte antreprenoriale, m-aș fi apucat mai repede, bani oricum n-am avut. Așadar, am început să caut o cauză. Am întrebat antreprenori, dacă se adresează tinerilor atunci când caută parteneri sau comunică în interes de business….și rezultatul a fost unul șocant pentru mine. Am văzut că focusul este axat din ce în ce mai mult pe termen scurt și că se caută dezvoltarea càt mai mult cu resurse proprii și asocieri cu companii mari și cu oameni cu experiență, în proporție de peste 90%.
Am început să vorbesc din ce în ce mai des despre ceea ce identificasem. Am văzut că există interes în rândul antreprenorilor și pentru tinerii din România, ca să vezi, doar că pentru mulți, nu era o prioritate. Exact pe principiul ….știi că există o problemă cu încălzirea globală, doar că nu o conștientizezi decât atunci când ai 15 grade în Decembrie.
Așa că nu am mai stat mult pe gânduri și am propus să creăm prima revistă cu Antreprenori pentru tineri, Sesiuni de întâlniri cu scopul de a cerceta – comunica – învăța și dezvolta proiecte în comun. Da, proiecte mai sunt pe piață, însă tind spre mentorat și plasează tineretul tot pe o poziție ce nu încurajează prea mult implicarea, ci mai mult ascultarea.
Cu acest prilej vreau să le mulțumesc tuturor celor care au crezut în mine și în interactiune.ro și că au înțeles că un Start-Up are nevoie de susținere în piață.
Supriza finalului de an a fost sprijinul Terranova TV, cu care am reușit să creăm emisiunea Interacțiune cu Antreprenori. Îi vom prezenta pe cei ce sunt antrenați în acțiune și iubesc să contribuie, în acord cu responsabilitatea asumată.
În 2024, cu toți cei care s-au alăturat nouă și cu cei ce ne vor urma, vom pregăti un eveniment de amploare, ce ne va aduce împreună, pentru a ne adapta la generația următoare. Va fi un an plin!
Pe final mai am un mesaj. Start-Up-urile din România nu pot avea experiență dacă nu au ocazia să o acumuleze. Las un gând pentru cei ce au posibilitatea de a le acorda o șansă să pivoteze și să accelereze. E puțin ciudat când vin alții să o facă, apoi cumpără afacerea și o transferă prin alte țări. Cu alte cuvinte avem nevoie de susținere reciprocă!
Eu pledez pentru asociere și parteneriate locale în 2024!